29 Mart, 2024, Cuma

Ramazana özel tarifler...

Haber Giriş: 14 Nisan, 2022, Perşembe 17:24
Takip Et
Ramazana özel tarifler...

Lezzetlerin modern dokunuşlarla yorumlandığı Ramazana’a özel tarifler…

Kayseri Yağlaması

Malzemeler:

250 g kıyma

1 adet soğan

1 adet domates

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı Ayçiçek Yağı

Tuz, karabiber

Hamuru için:

2 su bardağı un

100 ml süt

100 ml su

20 ml Ayçicek Yağı

5 g instant maya

5 g toz şeker

Yapılışı:

Çukur bir kaseye unu alın. Üzerine tüm malzemeyi ekleyip yoğurun. 30 dakika mayalanmaya bırakın. Soğanları küp küp doğrayın. Kıymayı tavaya alın ve kavurun. Kavurduktan sonra üzerine soğanları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Hamuru bezeler halinde parçalayın. Bezeleri merdane ile açıp tavada arkalı önlü şekilde pişirin. Hamur ve harcı sırayla tabağa yerleştirin. Üzerine süzme yoğurt ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz.

Kıymalı Fırın Enginar

Malzemeler:

2 adet bütün enginar

200 g kıyma

1 küçük kuru soğan

1 diş sarımsak

1 limon

100 g rende kaşar peyniri

50 ml Ayçiçek Yağı

Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:

Enginarların saplarını ve yapraklarını, çanak görüntüsünü elde edene kadar temizleyin ve bir kapta limonlu su yapıp içine atın. Sarımsak ve kuru soğanı minik doğrayın ve bir tavaya alın üzerine 30 ml yağı ekleyin hafif yumuşayınca kıymayı ekleyin ve kavurun. Kapatmadan önce üzerine tuz, karabiber, kimyon koyun. Enginarları bir borcama veya fırın tepsisine alın. Enginarların üzerini kalan 20 ml yağ ile yağlayın ve iç kısımlarına kıymalı karışımı doldurun. Üzerini folyoyla örtüp önceden ısıttığınız 180 derece fırında yarım saat pişirin. Fırından tepsiyi alın folyoyu açıp rendelenmiş kaşarları enginarların üzerine serpin ve 5 dakika daha üzeri kızarana kadar fırında pişirin.

Ramazan Bayramı tatlısı; Portakallı Bademli Taş Kadayıf

Malzemeler:

1 su bardağı un

Yarım su bardağı su

Yarım su bardağı ılık süt

1 çay kaşığı instant maya

1 çay kaşığı toz şeker

Tuz

1 portakal kabuğu rendesi

200 g çiğ badem

3 g tarçın

300 ml Ayçicek Yağı

Şerbeti için:

1 su bardağı şeker

1,5 su bardağı su

2-3 damla limon

Yapılışı:

İlk olarak bir tencerede şerbet için şeker ve suyu kaynatın, kaynadıktan sonra içine 2-3 damla limon sıkın. Hafif kıvam alana kadar kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynatın ve soğuması için kenara alın. Hamur için ilk önce ılık süt, şeker ile mayayı karıştırın, ardından su, un, bir portakal kabuğu rendesi ve bir tutam tuzu ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın. Üzerini streçle kapatın ve mayalanması için 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ocağa bir tava koyup ısıtın. Isınan tavaya birer kepçe olarak mayalı hamurdan dökün ve sadece bir tarafını pişirin. Üstte kalan yüzey göz göz olduğunda hamuru tavadan alın. Hamurların içi için bademi ince ince kıyın ve tarçınla harmanlayın. Ardından hamurların pişmeyen kısmının ortasına bademli karışımdan koyup ikiye katlayın ve kenarlarını açılmayacak şekilde iyice bastırın. Yağınızı bir tencerede iyice kızdırın ve kapattığınız hamurların iki tarafı da güzelce kızarana dek pişirin. Kızaran tatlıları direkt soğuk şerbetin içine atın.

HABERE YORUM YAZIN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.